Odpady komunalne
Zachęcamy do kompostowania bioodpadów w kompostowniku
Zgodnie z raportem o odebranych odpadach komunalnych w 2024 r. z terenu Gminy Rusiec, masa odpadów o kodzie 20 02 01 (Odpady ulegające biodegradacji) wyniosła 83,62 ton. Za odbiór i zagospodarowanie tylko tych odpadów Gmina Rusiec zapłaciła Firmie Eko-Region Sp. z o.o. około 103.000,00 zł, czyli średnio miesięcznie płacimy ok. 8.583,33 zł tylko za odpady ulegające biodegradacji.
Zachęcamy do zakładania przydomowych kompostowników w celu ograniczenia składowania odpadów ulegających biodegradacji. Odpady te, możemy wykorzystać jako kompost w swoich ogródkach czy na działkach. Kompostowanie to najprostszy recykling. Do tego w 100% ekologiczny i bezpłatny.
Aby skorzystać ze zwolnienia (3zł od gospodarstwa domowego), należy posiadać/założyć kompostownik, a następnie zadeklarować to w Urzędzie Gminy Rusiec .
Korzyści z kompostowania:
• ograniczamy ilość oddawanych odpadów komunalnych, za odbiór i zagospodarowanie musimy płacić jako mieszkańcy;
• samodzielnie wytwarzamy najtańszy i najbardziej ekologiczny nawóz organiczny;
• nie stosujemy chemicznych nawozów;
• samodzielnie wytworzonym kompostem użyźniamy glebę, dostarczmy jej składników odżywczych i zapobiegamy wysychaniu;
• wspomagamy lepszy wzrost naszych roślin;
• jesteśmy eko!
Najważniejsze rady dotyczące samodzielnego kompostowania:
• zlokalizuj kompostownik w ustronnym miejscu położonym w półcieniu, częściowo osłoniętym przed wiatrem i charakteryzującym się przepuszczalnym podłożem;
• pamiętaj, aby kompostownik nie sprawiał uciążliwości Twoim sąsiadom;
• kompostuj odpady roślinne z ogrodu – m.in. trawę, liście i igły drzew, rozdrobnione gałęzie i korę drzewną, słomę i siano, rośliny, owoce, kwiaty cięte i doniczkowe;
• kompostuj odpadki kuchenne – m.in. surowe resztki warzyw i owoców, fusy po kawie i herbacie, skorupki jaj;
• możesz kompostować również m.in. papier, tekturę i karton, popiół drzewny, trociny, papierowe wytłaczanki po jajkach;
• nie wrzucaj do kompostownika m.in. plastiku, szkła, niedopałków papierosów, popiołu węglowego, odchodów zwierząt, resztek kuchennych zawierających nabiał, mięso czy kości, oleju, roślin zaatakowanych chorobami;
• zapewnij dostęp powietrza i wody do kompostowanej masy;
• zadbaj o różnorodność i odpowiednią strukturę bioodpadów w kompostowniku;
• bądź cierpliwy – w zależności od temperatury masy proces powstawania kompostu może potrwać nawet 12 miesięcy.